safeguarding cultural heritage, social and architectural wooden houses in Cuba

Sauvegarde du Patrimoine Culturel, Social et Architectural des Maisons en Bois de Cuba

Sauvegarde du Patrimoine Culturel, Social et Architectural des Maisons en Bois de Cuba

Faire un don, soutenez camaha

Archives

Report of activity June 2013_ Rosita's House

Rosita's House

PROJECT OF REHABILIATION OF A HOUSE IN LUYANO, HAVANA

Calle Nuestra Senora de los Angeles No.122, e/ Quiroga y Tres Palacios


INFORMATION OF ARCHITECTURE

SUMMARY

Typology: wooden house of a level, a rectangular floor and a portal to make uneven.

State: damaged by ageing without maintenance. Risk of collapse.

Proposal: executive project with a partial demolition, a reconception of structure, an improvement in the accessibility and the general feature. Calendar of execution in thirteen weeks.

DESCRIPTION OF THE HOUSE

The building dates middle of the XXth century, specifically of 1940.

Since its contruction it had a function of housing environment for a humble family, what is coherent with its architectural conception simple, little technical, little pleniful esthetic and meaning values.

This house includes a lounge, a bedroom, a room with food-kitchen and a neighboring sanitary service.

The house with a surface of 54.21 m▓, occupies 23.5% of the rectangular plot of land where it's placed which is 230 m▓.

The original solution of vertical lathings consists in putting free standing partitions trained from machihembradas tables of 200 mm, arranged in horizontal direction. The structure of cover has two systems of lathing, a ceiling of pair and a line of three basque and a roof of triangular, undistribued cerchas regulary in the space, which define respectively the portal and the internal space of the house.

TECHNICAL STATE

It shows an accelerated process of ageing.

The skeleton which preserves the original wood, is damaged by the lack of preservation and by the humidity.

Because of the deterioration, its constructive elements had to make object of various works: a strengthening of the carrying structure and a modification of the original elements of closure.

The deterioration of the structural elements obliges to demolish them partially, thus they don't offer the capacity of necessary resistance for the use of the space.

The conception of covers constitutes a medullary element, as well as the facade. (Studies carried out demonstrate that the third part of covers are affected by filtration what give some problems in the design phase of the waterproofing. Generating later deteriorations in the structure of the building).

PROPOSED SOLUTION

We realized a draft of architecture and engineering to rehabititate the building identified according to the function of housing environment.

The rehabilitation is urgent because there is collapse danger.

The executive project of architecture settled, with its preliminary budget, its list of materials and manpower.

The project was created by taking into account necessities of the senior person who lives in the building.

The original distribution was modified, by creating direct relations between the social zones (a lounge, a room with food-kitchen), placed immediately after the access to the house and a bigger confidentiality in the remaining (a bedroom, a sanitary service).

The building has supports of 2.4m under cerchas.

The separation of the proximity is necessary for 800 mm, in its side wall, thanks to the existence of vain.

The structural solution of vertical lathing is conceived by a constructive system of masonry, defined by walls blocks of 150mm and columns concrete armed which support the structure of roof of the portal, with a finish. This solution keep in count of impossibility of obtain on the internal market the wood necessary for the columns and the walls. We can use again the wood in good state for the structure of roof.

This is defined by a system of triangular cerchas and the pairs which, disposed regulary, maintain a correspondence with internal spaces of house. The system of roof consists of a floor which support the tiles of closed of the roof.

Because of deficient drainage of rains,it's necessary to raise the NPT of the building with regard to the current of 0.30m. It obliges to solve the lowering of entry of house with a solution which improves the accessibility of most grown-up which lives in it.

The wooden skeleton has created so that it use can be specified in the internal spaces of the house. Its drawing recreated by following the proportions of the wooden house that we studied as showed in the environment.

EXECUTION

We developed a preliminary chronogram (projected diary) which trows the execution of the project fot a period of thirteen weeks.